هرچند هنوز درباره ماهیت رویدادهای اخیر در مصر که به سقوط دولت محمد مرسی و به دست گرفتن ابتکار عمل توسط ارتش منجر شد، اختلاف نظر هست، ولی مانند دو سال پیش، این بار نیز وقایع مصر میتواند بازتابهای جدی در جهان عرب داشته باشد. این بار، این بحرینیها هستند که به عنوان نخستین کشور، سعی در الگوگیری از تحولات اخیر رخ داده در مصر دارند.
به گزارش «تابناک»، پس از گذشت دو سال و چهار ماه از آغاز قیام مردم بحرین علیه رژیم آل خلیفه، دولت این کشور ـ که مورد حمایت آمریکا و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس قرار دارد ـ از یافتن راهکاری برای رفع بحران از مقابل خود ناتوان مانده است.
در این شرایط، روزنامه «السفیر» لبنان با انتشار تحلیلی به بررسی احتمال تأثیرگذاری رخدادهای اخیر مصر بر تحولات بحرین پرداخته و مینویسد، بحرینیها اعتراضهای رخ داده در کشورهای عربی و تلاشهای دمکراسی خواهانه مردم را از نزدیک دنبال میکنند و از این وقایع انگیزه میگیرند.
در همین راستا، شماری از گروههای بحرینی اعلام کردهاند که با الهام گرفتن از جنبش «تمرد» که جرقه وقایع اخیر در مصر را زد، جنبشی به راه انداختهاند که قرار است روز چهاردهم اوت، حضور خود را به نمایش بگذارد؛ این روز، دقیقاً مصادف با دو سال و نیمه شدن قیام بحرین است.
فعالان سیاسی بحرینی از هماکنون فعالیتهای خود را در شبکههای اجتماعی تشدید کرده و مردم را به شرکت در این جنبش فرا میخوانند. موفقیت جنبش تمرد در مصر، عاملی است که سبب میشود، مردم به سمت این جنبش متمایل شوند.
روز چهارم ژوئیه، نخستین بیانیههای بسیج مردم برای پیوستن به این جنبش، با عناوینی همچون «بحرین بیدار شده» و «متمردان 14 اوت» منتشر شد.
در یکی از این بیانیهها و در توضیح دلایل شکلگیری این جنبش آمده: «مردم، ملتی را میخواهند که همه شهروندانش را در بر بگیرد. ما بحرینی را میخواهیم که بتوانیم همگی به آن تعلق داشته باشیم؛ یک ملت عرب کاملاً مستقل برای مردم آزاد و دارای حاکمیتی که منبع قدرت هستند. این جنبش برای آزادی است که بحرینیها مدتها برای آن تلاش کرده و در چندین دهه، فداکاریهای فروانی در این زمینه انجام دادهاند».
در ادامه این بیانیه اظهار میدارد: «ما خواهان طغیان علیه مقاماتی هستیم که ارزشهای مردم را مصادره کرده، تصمیمات و حاکمیت مردمی را در راستای منافع شخصی خود زیر سؤال برده و از طریق قوانین ناعادلانهای که حقوق مردم را غصب کرده و جنبش و فعالیتهای آن را محدود کرده، اقدام به استفاده انحصاری از منابع ملی کردهاند».
این جنبش از بحرینیها میخواهد که صفوف خود را متحد کرده و به منظور تضمین حقوق مردم برای داشتن آزادی، عزت و حاکمیت، تمایزات سیاسی، ایدئولوژیک و مذهبی خود را کنار بگذارند.
این جنبش در معرفی خود در شبکه اجتماعی «فیسبوک» مینویسد: «این جنبشی است که خواستار آگاهی، ملی گرایی، حاکمیت، استقلال و مشروعیت و پیام آور عشق، وفاداری و تعلق به همه مردم بحرین در طغیان علیه مقامات با خود است».
با وجود اینکه هنوز مدت زیادی از اعلام موجودیت این جنبش نگذشته، «جنبش آزادی و دمکراسی حق» که «حسن مشیمع»، رهبر آن به اتهام تلاش برای براندازی حکومت به حبس ابد محکوم شده، حمایت خود را از آن اعلام کرده است.
جنبش حق در بیانیه ای اعلام کرده: «بیایید کاری کنیم که چهاردهم اوت، روز طغیان علیه دار و دسته حاکم در بحرین باشد».
افزون بر این، «شیخ علی سلمان»، دبیرکل جامعه هماهنگی ملی اسلامیگفته: «ما از هر جنبش صلحآمیزی در هر زمان و از سوی هر گروهی حمایت میکنیم. هر کسی حق اعتراض دارد. مقامات محلی و بینالمللی باید از حق اعتراض بحرینیها حمایت کنند».
وی با اشاره به اینکه تا سه ماه گذشته، 932 مورد تظاهرات در بحرین رخ داده، اظهار داشت: «این امر بازتاب دهنده وجود روح انقلاب در میان مردم بحرین است. شاید فراخوان برای اعتراض در روز چهاردهم اوت، نشانگر آن است که مردم بحرین تا زمان دستیابی به خواستههایشان از تظاهرات دست برنخواهند داشت».
دشمن عقل
امام علی علیه السلام :
اَلْهَوى عَدُوُّ الْعَقْلِ؛
هواى نفس، دشمن خرد است.
شرح غرر: ج1، ص68